vrijdag 31 januari 2014

Rollkur is mishandeling

Je hebt verschillende bitten voor paarden. Je hebt een gewoon bit, een fijn bit, een dik bit. Je kan ook zo gekruld lopen en dat noemt een rollkur dat doet heel veel pijn voor je paard . Ze lopen heel met hun kin tegen hun borst. Ze gebruiken dat meestal op wedstrijden op hoog niveau. Het beste is gewoon zijn hoofd omhoog laten. Maar voor dressuur te rijden moet je met een rechte lijn van de oren recht naar de neus. Dan rijden ze aan de teugel maar rolkur lopen dan is het niet meer recht maar van hun oren naar hun borst en dat noemt achter de teugel lopen. Bij de wedstrijden springen lopen ze soms ook zo tegen hun borst. Maar wat wel pijnlijk is van een gewoon bit als je trekt dan duwt dat tegen hun gehemelte en daarom steken ze hun tong er boven omdat het niet meer zo veel pijn zou doen. Maar daarom gebruiken de ruiters dan een neusriem. Dat ze niet meer hun mond zouden kunnen open doen en dan kunnen ze niet meer hun tong er boven steken. En soms als ze willen dat ze zo gekruld lopen dan binden ze een touw vast aan hun nek en dan hebben ze dat touw ook in hun mond en dan staan ze heel de dag gekruld.
Dan als ze er mee rijden dan lopen ze zo gekruld maar niet op de juiste manier . En dan beginnen de paarden met hun hoofd te zwaaien omdat ze pijn hebben en dan beginnen de ruiters te trekken en te snokken en dat doet nog meer pijn. Ze hebben al pijn in hun mond en als je dan nog een keer zit te snokken dan hebben ze nog meer pijn in hun mond.
Dus ik wil daar nu met heel mijn blog zeggen dat als je rollkur loopt dat je dan heel je paard kapot maakt ik vind dat niet meer om aan te zien ik vind dat veel te zielig.

Caitlin
klas 5