woensdag 14 januari 2015

IJsberen

De ijsbeer is een bedreigde diersoort, ze leven op de noordpool.
De ijsberen sterven uit door de klimaatverandering, de vervuiling, de niet-duurzame jacht en de olieboringen.
Welke invloed heeft de klimaatverandering op de ijsberen? Ijsberen hebben pakijs nodig om hun voedsel te vinden. In de lente smelt het pakijs veel sneller en in de herfst is er veel minder snel pakijs, waardoor ze veel minder voedsel hebben. De periode dat ze kunnen eten wordt korter , waardoor de periode waarin ze niet kunnen eten veel langer wordt. Daardoor gaat hun gezondheid achteruit en krijgen ze ook minder jongen.
Ijsberen zijn roofdieren en ze staan bovenaan de voedselketen. Ze komen in aanraking met giftige stoffen doordat ze vervuilde vissen opeten en dat veroorzaakt dat ze minder goed kunnen groeien, dan worden ze ziek.
De vervuiling door olie en andere giftige stoffen maken de dieren ziek en uiteindelijk sterven ze.
Niet-duurzame jacht wil zeggen dat het jagen niet op een eerlijke manier gebeurt. Als de mensen vissen met super grote netten, dan beschadigen ze de andere vissen of waterdieren die in de zee leven. IJsberen worden gedood door de mens en dat mag niet want ze zijn een bedreigde diersoort. Ik vind dat echt super erg!!
Wat doe ik samen met mijn gezin om ons steentje bij te dragen voor de natuur? Wij gebruiken en eten zoveel mogelijk bioproducten, wij kopen grote flessen water in de plaats van kleine, want kleine flesjes zorgen voor veel meer afval. Alle toestellen in ons huis schakelen we ‘s avonds uit, wij gebruiken spaarlampen en de materialen in ons huis zijn allemaal natuurlijk.