woensdag 3 juni 2015

Bewaakte neushoorn

Er bestaat op de planeet nog maar één mannelijke noordelijke witte neushoorn. Op de schouders van Sudan rust een heel moeilijke taak om het ras niet uit te laten sterven. In het Keniaanse reservaat waar hij leeft, wordt er niets aan de toeval overgelaten. Continu wordt hij door zwaar bewapende Rangers omringd . Stropers hebben het al op de zeldzame witte neushoorn gemunt daarom is het dier met uitsterven bedreigd. Naast het mannetje in Sudan zijn er nog vijf vrouwtjes. de witte neushoorn kan nog zorgen voor nakomeling maar het paren loopt niet zo vlot.
Alle hoop is nu gevestigd op een reageerbuisbevruchting. Een zaadcel en een eicel worden dan samen gebracht in een proefbuisje. De witte neushoorn is al meer dan 40 jaar en zou normaal 50 jaar oud kunnen worden. Dus er is geen tijd te verliezen. Maar de wetenschap geeft de soort niet op. Om te voorkomen dat de witte neushoorn ter prooi valt van de stropers, bewaken ze het dier continu en hebben ze zijn horen verwijderd. De parkwachters doen dit met risico van eigen leven. Ze krijgen ook hulp van drones om te maken dat de witte neushoorn kan voortbestaan.
Ik ben heel blij dat ze dat doen. Ik vind het erg dat er gestroopt wordt gewoon voor het geld. Maar de stropers denken alleen aan het geld. Ze stropen echt zonder grenzen zoals baby zeehondjes, leeuwen, walvissen, gorilla's en nog massa's andere dieren. Ik vind dat echt niet kunnen.

Pepijn
klas 5