woensdag 27 november 2013

De Vlaamse havendag

Op de Vlaamse havendag kan je veel bedrijven in de havens gaan bezoeken. Er waren ook enkele boten te bezichtigen. Je kon een rondvaart op zee doen naar een windmolenpark of met een baggerboot meevaren. Er was ook een containerbedrijf waar je kon zien hoe ze al de containers op de boten hebben gebracht.
Vooraf hebben we eerst enkele dingen uitgekozen die ons interesseerden want we konden niet alles op een dag doen. Bij het uitkiezen was het moeilijk met de verschillende bezoektijden dus moest ik een beetje puzzelen.
Wij zijn op een cruiseschip geweest waar we heel het schip mochten bekijken. Dat was nummer 1 op mijn lijst. Het heeft mij verbaasd dat er zoveel ruimtes waren op een boot. Er was een bioscoop, een casino, 5 restaurants, 2 zwembaden en een concertzaal. Toen we in de cabines waren ben ik geschrokken dat ze zo groot waren. Op de boot was er een wedstrijd voor een heen- en terugvaart naar Hull. Ik heb er aan meegedaan. Toen we drie keer rond zijn gelopen hebben we eindelijk de uitgang gevonden en konden we naar het volgende gaan, de auto terminal. Daar kregen we een rondrit met een bus over heel de terminal. In de bus kregen we uitleg hoe ze al de auto’s op de boten krijgen en vastmaken. Sommige dingen wist ik nog niet en waren nieuw voor mij. Daarna hebben we een baggerboot bezocht. In de machinekamer was het heel erg luid en was er file dus stonden we een hele tijd stil. Dat was voor mij niet zo prettig want ik kreeg pijn aan mijn oren en het was veel te warm. Als je met elkaar wou babbelen moest je tegen elkaar roepen. Op het einde hebben we rondgekeken op de Poly boot. Dat is een boot die alles kan laden van containers tot maaidorsers, daar hebben ze uitgelegd hoe ze de containers vastmaken. Ik wist niet dat al de containers maar met een simpele bevestiging wordt vastgemaakt. De Poly boot vaart niet op zee maar alleen in kanalen en rivieren. Omdat hij alles kan laden moet hij nooit leeg varen.
Twee weken later kregen we een brief van de rederij van het cruiseschip dat ik één van de tien gelukkige winnaars waren van een minicruise. Later stond in de krant dat er 2500 mensen aan die wedstrijd hebben deelgenomen. Dus had ik heel erg veel geluk! Voor mij was het een heel boeiende dag en nu weet ik wat er achter de hekkens in de haven gebeurt.

Dennis
klas 6