zaterdag 17 mei 2014

Groene golven

Er is een onderzoek geweest naar de groene golven. Een groene golf is dat je aan meerdere kruispunten achter elkaar door het groen kan rijden. Er werden 100 wegen getest en bij 7 daarvan was er een groene golf. Maar zij die te snel rijden krijgen wel overal groen. Zo is het bijvoorbeeld op een weg waar je aan 110 km/h overal groen hebt. Maar als je je aan de snelheid houdt (90km/h) dan heb je overal rood.
Drie jaar geleden hebben ze dezelfde test gedaan en daar waren maar 3 wegen waar er een groene golf was. Op sommige wegen gaat het nu nog trager dan vroeger. Dat komt omdat er meer verkeerslichten zijn bijgekomen. Zo reed je vroeger bijvoorbeeld van Diest naar Geel in ongeveer 9 minuten. Nu doe je daar ongeveer 20 minuten over. Al de verkeerslichten moeten dringend juist afgesteld worden want 93% is fout afgesteld. Kruispunten met fout afgestelde lichten zorgen per jaar voor ongeveer 6250 verliesuren per kruispunt. 1 verliesuur voor een personenauto kost 10 euro. Voor een vrachtwagen kost het zelfs 45 euro.
Dus 1 kruispunt met fout afgestelde lichten kan onze economie snel tienduizenden euro’s kosten.
In Nederland houden specialisten zich bezig om zoveel mogelijk groene golven te creëren.
Een kleine aanpassing aan de programmering van de verkeerslichten doet de verliesuren met 3,6% dalen per kruispunt. Als wij dat op dezelfde manier doen zou ons dat 225 verliesuren en duizenden euro’s kunnen besparen per kruispunt.
Ik vind wel dat er meer groene golven moeten zijn want we besparen dan tijd en geld. En bovendien is het nog beter voor het milieu ook want we moeten minder optrekken en remmen. Dus als je aan een kruispunt staat moet je niet direct alles losgooien om als eerste aan de volgende rode lichten te staan.

Dennis
klas 6